Calendar Ortodox Martie 2025

0
Calendar Ortodox Martie 2025
publicitate

Calendar Ortodox Martie 2025. Sarbatori Cruce Neagra și Sarbatori Cruce Rosie

Calendar Ortodox Martie 2025. Luna martie din calendarul ortodox marchează începutul unei perioade spirituale esențiale pentru credincioși, fiind dedicată pregătirii pentru Sfintele Paști.

Această lună include primele săptămâni ale Postului Mare, un timp al pocăinței, rugăciunii și postului, menit să purifice trupul și sufletul în anticiparea Învierii Domnului. Fiecare duminică din martie are o semnificație profundă, cu sărbători precum Duminica Ortodoxiei, care celebrează triumful icoanelor, și Duminica Sfântului Grigorie Palama, un teolog care a definit experiența luminii divine prin rugăciunea isihastă.

publicitate

Un moment special este Duminica Sfintei Cruci, care ne amintește de puterea și sacrificiul lui Hristos pentru mântuirea lumii. În această lună, credincioșii sunt îndemnați să participe la slujbele speciale, cum ar fi Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, care oferă o meditație profundă asupra păcatului și pocăinței. Martie este o lună a curățirii sufletești și a reconcilierii cu Dumnezeu, în care postul și rugăciunea devin unelte esențiale pentru îmbunătățirea vieții spirituale. De asemenea, sărbători importante ca Buna Vestire aduc bucurie în mijlocul acestei perioade de abstinență, fiind o dezlegare la pește și o zi de speranță, marcând momentul în care Maica Domnului a primit vestea nașterii Mântuitorului.

MARTIE 2025 (31 zile)

ziua 12 ore, noaptea 12 ore

publicitate

1 S: Sf. Cuv. Mc. Evdochia; Sf. Cuv. Domnina (Sâmbăta Sf. Cuvioși) (Dezlegare la ouă, lactate și pește. Nu se fac nunți)

publicitate

2 D: (†) Sf. Sfințit Mc. Teodot, ep. Chiriniei; Sf. Mc. Isihie (Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paști) (Dezlegare la ouă, lactate și pește. Nu se fac nunți)

publicitate

3 L: Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a Lăsatului sec de brânză); Ap. Romani XIII, 11-14; XIV, 1-4; Ev. Matei VI, 14-21; glas 3, voscr. 3

4 M: Sf. Mc. Eutropie, Cleonic și Vasilisc (Canonul cel Mare, partea I; Începutul Postului Sfintelor Paști) (Zi aliturgică) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

publicitate

5 M: Sf. Cuv. Gherasim de la Iordan; Sf. Mc. Pavel și sora sa, Iuliana (Canonul cel Mare, partea a II-a) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

6 M: Sf. Mc. Conon din Isauria și Conon Grădinarul (Canonul cel Mare, partea a III-a) (Post. Nu se fac nunți)

7 J: Sf. 42 de Mc. din Amoreea; Sf. Mc. Efrem, ep. Tomisului (Post. Nu se fac nunți)

8 V: Sf. Ier. Teofilact, ep. Nicomidiei (Sâmbăta Sf. Teodor – Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

9 D: (†) Sf. 40 de Mc. din Sevastia (Pomenirea morților – Moșii de primăvară) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

10 L: Duminica I din Post (a Ortodoxiei; Chemarea lui Filip și lui Natanael); Ap. Evrei XI, 24-26; 32-40; Ev. Ioan I, 43-51; glas 4, voscr. 4

11 M: Sf. Mc. Codrat, Ciprian, Dionisie și cei împreună cu dânșii (Post. Nu se fac nunți)

12 M: Sf. Ier. Sofronie, patr. Ierusalimului (Post. Nu se fac nunți)

13 M: Sf. Cuv. Teofan Mărt.; Sf. Ier. Grigorie Dialogul, ep. Romei; Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog (Post. Nu se fac nunți)

14 J: Aducerea moaștelor Sf. Ier. Nichifor, patr. Constantinopolului (Post. Nu se fac nunți)

15 V: Sf. Cuv. Benedict de Nursia; Sf. Mc. Eustatie, episcop de Pidna (Post. Nu se fac nunți)

16 S: Sf. Mc. Sabin Egipteanul; Sf. Cuv. Hristodul din Patmos (Sâmbăta a II-a din Post – Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

17 D: Duminica a II-a din Post (a Sf. Ier. Grigorie Palama; Vindecarea slăbănogului din Capernaum); Ap. Evrei I, 10-14; II, 1-3; VII, 26-28; VIII, 1-2; Ev. Marcu II, 1-12; Ioan X, 9-16; glas 5, voscr. 5

18 L: Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu (Post. Nu se fac nunți)

19 M: Sf. Ier. Chiril, arhiep. Ierusalimului (Post. Nu se fac nunți)

20 M: Sf. Mc. Hrisant și Daria, Claudiu și Ilaria, Mc. Sofronie (Post. Nu se fac nunți)

21 J: Sf. Mc. Iacob Mărt.; Sf. Cuv. Serapion din Sidon (Post. Nu se fac nunți)

22 V: Sf. Mc. Vasile, ep. din Ancira; Sf. Drosida, fiica împ. Traian (Sâmbăta a III-a din Post – Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

23 S: Sf. Cuv. Mc. Nicon și cei 199 ucenici ai lui

24 D: Duminica a III-a din Post (a Sf. Cruci; Luarea crucii și urmarea lui Hristos); Ap. Evrei IV, 14-16; V, 1-6; Ev. Marcu VIII, 34-38; IX, 1; glas 6, voscr. 6

25 L: (†) Înaint-prăznuirea Bunei Vestiri; Sf. Ier. Grigorie Dialogul, ep. Romei

26 M: (†) Buna Vestire (Blagoveștenia) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

27 M: Odovania Praznicului Bunei Vestiri; Sf. Mc. Gavril; Sf. Mc. Montanus, pr. și soția sa, Maxima; Sf. 26 de Mc. din Gotiya/Dacia (Post. Nu se fac nunți)

28 J: Sf. Ier. Ilarion, episcopul Pelecitonului (Post. Nu se fac nunți)

29 V: Sf. Mc. Marcu, episcopul Aretusei; Sf. Cuv. Filit și soția sa, Lydia; Sf. Diadoh, episcopul Foticeei (Post. Nu se fac nunți)

30 S: Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Cuv. Evuvia, mama Sf. Pantelimon (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

31 D: Duminica a IV-a din Post (a Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Vindecarea fiului lunatic); Ap. Evrei VI, 13-20; Efeseni V, 8-19; Ev. Marcu IX, 17-32; Matei IV, 25; glas 7, voscr. 7

Concluzie despre Calendar Ortodox Martie 2025

Încheierea lunii martie ne aduce mai aproape de inima Postului Mare, perioadă caracterizată de intensificarea rugăciunilor și pregătirii sufletești pentru marele praznic al Învierii. În ultimele zile ale acestei luni, credincioșii participă la slujbele dedicate Sfântului Ioan Scărarul, un mare părinte al Bisericii, cunoscut pentru lucrarea sa „Scara către Rai”, care oferă îndrumări despre cum poate omul să atingă desăvârșirea spirituală prin trepte ale virtuții. Totodată, martie este o perioadă în care pomenirile morților, cum ar fi Moșii de primăvară, aduc aminte de legătura dintre cei vii și cei plecați, prin rugăciuni și parastase menite să ofere odihnă sufletelor adormiților.

Slujbele speciale din această lună, cum ar fi Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, oferă ocazia de a primi Împărtășania în zilele de post, întărindu-i pe credincioși pe calea mântuirii. Importanța Crucii, sărbătorită în a treia duminică din post, reiterează mesajul central al jertfei lui Hristos și puterea pe care credincioșii o pot găsi în suferință și pocăință. Finalul lunii martie ne apropie de Bunavestire, o sărbătoare ce aduce un strop de lumină și bucurie în mijlocul postului, fiind una dintre puținele zile cu dezlegare la pește. În concluzie, luna martie este o călătorie spirituală intensă, o perioadă de curățire și renaștere a sufletului, în care credincioșii sunt îndemnați să se apropie mai mult de Dumnezeu prin post, rugăciune și milostenie, pregătindu-se pentru Lumina Învierii ce va veni în luna următoare. Calendar Ortodox Martie 2025.

Notă: Toate informațiile din cadrul articolui de mai sus sunt atent verificate și actualizate in mod periodic pentru a ne asigura de corectitudinea și relevanța datelor.

Articolul precedentCalendar Ortodox Februarie 2025
Articolul următorCalendar Ortodox Aprilie 2025
Despre autor
Marian Milea este redactor și editor la ContactDeranjamente.ro, o platformă dedicată centralizării informațiilor esențiale despre metodele de contact și serviciile oferite de companii, instituții publice și companii din România. Cu o pasiune pentru claritate și utilitate, Marian aduce în articolele sale o abordare practică, menită să ajute utilizatorii să găsească rapid soluții pentru reclamații, sesizări, raportarea deranjamentelor sau rezolvarea avariilor. Cu peste un deceniu de experiență în redactare informativă, Marian se concentrează pe oferirea de conținut bine documentat, accesibil și mereu actualizat, adaptat nevoilor fiecărui cititor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.