Calendar Ortodox Aprilie 2025

0
Calendar Ortodox Aprilie 2025
publicitate

Calendar Ortodox Aprilie 2025. Sarbatori Cruce Rosie și Cruce Neagră

Calendar Ortodox Aprilie 2025. Luna aprilie din calendarul ortodox este una dintre cele mai intense și semnificative perioade din anul bisericesc, având în centru Săptămâna Mare și sărbătoarea Învierii Domnului. Aceasta este o lună în care credincioșii ortodocși sunt îndemnați să aprofundeze rugăciunea, postul și pocăința, pregătindu-se sufletește pentru cea mai mare sărbătoare a creștinătății – Sfintele Paști. Aprilie începe cu continuarea postului mare, însoțit de rugăciuni intense și slujbe speciale precum Canonul cel Mare, Denia Acatistului Bunei Vestiri și Deniile din Săptămâna Patimilor.

Fiecare duminică din această perioadă aduce o învățătură aparte, culminând cu Duminica Floriilor, care simbolizează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim. Floriile aduc o notă de bucurie, fiind ultima sărbătoare importantă înainte de începutul Patimilor, când credincioșii își îndreaptă atenția către suferințele și sacrificiul lui Hristos. În această lună, Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor reprezintă momente de trecere de la tristețea postului la bucuria ce va veni cu Învierea.

publicitate

Calendarul ortodox al lunii aprilie marchează și numeroase sărbători ale sfinților, precum Sf. Maria Egipteanca sau Sf. Calinic de la Cernica, care, prin viețile lor dedicate rugăciunii și sfințeniei, sunt modele de urmat pentru credincioși. Aceste zile speciale îi ajută pe creștini să-și adâncească legătura cu Dumnezeu și să se pregătească pentru sărbătoarea Învierii.

APRILIE 2025 (30 zile)

ziua 13 ore, noaptea 11 ore

publicitate

1 M: Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărt.; Sf. Mc. Gherontie (Post. Nu se fac nunți)

publicitate

2 M: Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului cel Mare) (Post. Nu se fac nunți)

publicitate

3 M: Sf. Cuv. Nichita Mărt. și Ilirie (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

4 J: Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe de la Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) (Post. Nu se fac nunți)

publicitate

5 V: Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu dânsul (Sâmbăta a V-a din Post – Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

6 D: (†) Sf. Sfinți Mc. Irineu, ep. de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul și Platonida (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

7 L: Duminica a V-a din Post (a Sf. Cuv. Maria Egipteanca); Prevestirea Patimilor; Cererea fiilor lui Zevedeu; Pocăința femeii păcătoase; Ap. Evrei IX, 11-14; Galateni III, 23-29; Ev. Marcu X, 32-45; Luca VII, 36-50; glas 8, voscr. 8

8 M: Sf. Mc. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărt., ep. Mitilenei (Post. Nu se fac nunți)

9 M: Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit, Ermis și cei împreună cu dânsul (Post. Nu se fac nunți)

10 M: Sf. Mc. Eupsihie din Cezareea Capadociei; Sf. Ier. Vadim (Post. Nu se fac nunți)

11 J: Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dimas (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

12 V: (†) Sf. Ier. Calinic de la Cernica, ep. Râmnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa, ep. Pergamului Asiei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

13 S: (†) Sf. Mc. Sava de la Buzău; Sf. Ier. Pariei (Sâmbăta lui Lazăr – Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

14 D: (†) Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica a VI-a din Post – a Floriilor); Ap. Filipeni IV, 4-9; Ev. Ioan XII, 1-18 (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

15 L: (†) Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, ep. Romanului; Sf. Mc. Martin Mărt., ep. Romei; Sf. Mc. Tomaida (Denia Sf. și Marii Luni) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

16 M: Sf. și Marea Marți; Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim (Denia Sf. și Marii Marți) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

17 M: Sf. și Marea Miercuri; Sf. Mc. Crescenț (Denia Sf. și Marii Miercuri) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

18 J: Sf. și Marea Joi; Sf. Sfințit Mc. Simeon, ep. Ierusalimului (Denia celor 12 Evanghelii, a Sf. și Marii Joi) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

19 V: Sf. și Marea Vineri – Scoaterea Sf. Aer; Sf. Mc. Gheorghe de la Sinai; Sf. și Marea Sâmbătă (Zi aliturgică) (Post negru. Nu se fac nunți)

20 D: Sf. și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Mc. Pafnutie (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21 L: (†) Învierea Domnului (Sfintele Paști); Ap. Fapte I, 1-8; Ev. Ioan I, 1-17 (Nu se fac nunți)

22 M: (†) A doua zi de Paști (Mărturia lui Ioan Botezătorul); † Cinstirea Sf. Maicii Domnului „Axion Estin” de la M. Protaton – Athos; Sf. Sfințit Mc. Ianuarie, ep. de Benevent; Sf. Mc. Teodor de la Marea Lavră (Nu se fac nunți)

23 M: (†) A treia zi de Paști (Prăznuirea Sf. Teodor Sicheotul, episcopul Anastasiopolei) (Nu se fac nunți)

24 J: (†) Sf. Ier. Mc. Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simon Ștefan, mitr. Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărt. din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta (Nu se fac nunți)

25 V: Izvorul Tămăduirii; † Cinstirea Sf. Maicii Domnului „Siriaca” de la M. Ghighiu; Sf. Ap. și Ev. Marcu; † Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului (Hartă. Nu se fac nunți)

26 S: Sf. Sfințit Mc. Simeon, ruda Domnului; Sf. Cuv. Chindie și Tadeu din Axiopolis (Cernavodă) (Nu se fac nunți)

27 D: (†) Duminica a II-a după Paști (a Sf. Ap. Toma); Ap. Fapte V, 12-20; Ev. Ioan XX, 19-31; glas 1, voscr. 1

28 L: Sf. Ap. Iason și Sosipatr, Mc. Maxim și Olimpiada (Nu se fac nunți)

29 M: Sf. Mc. Gheorghe, Monon, făcătorii de minuni (Nu se fac nunți)

30 M: Sf. Ap. Iacob de la Iuda; Sf. Ier. Donat, ep. Evriei (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

Concluzie despre Calendar Ortodox Aprilie 2025

Finalul lunii aprilie din calendarul ortodox aduce cea mai mare bucurie a creștinismului: Învierea Domnului. După o perioadă de post și rugăciune intensă, marcată de slujbele speciale din Săptămâna Patimilor și de evenimentele deosebite precum Denia celor 12 Evanghelii și Scoaterea Sfântului Aer, credincioșii întâmpină Paștile cu suflete curate și inimi deschise. Această sărbătoare reprezintă triumful vieții asupra morții, biruința lui Hristos asupra păcatului și deschiderea porților împărăției cerești pentru toți cei care cred în El.

După ziua sfântă a Învierii, urmează zilele de Paști, în care creștinii se bucură de Lumina Învierii, participând la slujbe pline de bucurie și speranță. A doua și a treia zi de Paști sunt dedicate prăznuirii mărturiei Învierii și a unor sfinți importanți precum Sf. Teodor Sicheotul și Sf. Iosif Mărturisitorul. În plus, calendarul lunii aprilie include sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, o zi specială închinată Maicii Domnului, când mulți credincioși caută vindecare și alinare prin rugăciuni și apă sfințită. După această sărbătoare, continuă pomenirea sfinților martiri și mărturisitori, precum Ilie Iorest și Sava Brancovici, mitropoliți ai Transilvaniei.

Încheierea lunii aprilie vine cu Duminica a II-a după Paști, cunoscută și ca Duminica Sfântului Toma, o zi care reafirmă credința în Înviere și întărește speranța tuturor creștinilor în promisiunea vieții veșnice. Luna aprilie este, așadar, un timp al renașterii spirituale, al iertării și al bucuriei, în care credincioșii își reafirmă credința în mântuirea adusă de Hristos. Calendar Ortodox Aprilie 2025

Notă: Toate informațiile din cadrul articolui de mai sus sunt atent verificate și actualizate in mod periodic pentru a ne asigura de corectitudinea și relevanța datelor.

Articolul precedentCalendar Ortodox Martie 2025
Articolul următorCalendar Ortodox Mai 2025
Despre autor
Marian Milea este redactor și editor la ContactDeranjamente.ro, o platformă dedicată centralizării informațiilor esențiale despre metodele de contact și serviciile oferite de companii, instituții publice și companii din România. Cu o pasiune pentru claritate și utilitate, Marian aduce în articolele sale o abordare practică, menită să ajute utilizatorii să găsească rapid soluții pentru reclamații, sesizări, raportarea deranjamentelor sau rezolvarea avariilor. Cu peste un deceniu de experiență în redactare informativă, Marian se concentrează pe oferirea de conținut bine documentat, accesibil și mereu actualizat, adaptat nevoilor fiecărui cititor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.